Mezőgyánról

Mezőgyán település Békés vármegye észak-keleti részén, a román határ mellett található. Lakosainak száma 975 fő (2023. évi állapot), öregedő település. A munkanélküliség magas kb. 24 %, legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. Jellemző a szakképzett munkaerő hiánya, kedvezőtlen közlekedési infrastruktúra, ipari tevékenység teljes hiánya, tőkeszegény vállalkozások. A települést, a Gyulát Debrecennel összekötő útról Zsadánynál, illetve a községhez tartozó Nagygyanténál letérve közelíthetjük meg. 
Első írásos emlékére az 1215-ből származó Váradi regestrumban bukkanhatunk. A török uralom idején néhány évtizedig ugyan megvédték a Kis-Sárrét mocsarai a települést, de a XVII. század végére elnéptelenedett. A hódoltság idején tértek át lakosai a református hitre. a XVIII. század elején kincstári birtok volt, majd a váradi püspöké lett. 1761-től a Tisza család tulajdonába került. A század végén 1794-ben épült fel református temploma régi egyháza helyén. A copf stílusú épület, műemléki védelem alatt áll. Érzékenyen érintette a települést, az I. Világháborút lezáró békekötés, mely elvágta hagyományos központjaitól, Nagyszalontától és Nagyváradtól. A századokig Bihar megyéhez tartozó község 1950-ben került át Békés megyéhez. Ettől az évtől vált a település részévé közigazgatásilag Nagygyanté. 


Határmentiség lehetőségei és kihívásai
Mezőgyán Romániával határos, a határ kb. 1,5 km-re helyezkedik el. A határátkelő távolsága (Méhkerék vagy Ártánd) miatt jelenleg nem befolyásolja a település életét. A Kormány kezdeményezése és szándéka, hogy a szomszéd településen, Geszten, nyissanak egy határátkelőt és ennek az átkelőnek a közelsége már jelentősen érinti közösségünk életét, mindennapjait, mind gazdasági és turisztikai szempontból is.

(feltöltés alatt)

Képviselő-testület

Dani Attila

Mezőgyán Község Polgármestere
polgarmester@mezogyan.hu

Fejes András

Alpolgármester

Szőke Sándorné

Képviselő

Erdei Piroska

Képviselő

Szentiné Süle Veronika

Képviselő

Gyenge Mihály

Képviselő

Rácz Béla

Képviselő

Jónás Katalin

A Mezőgyáni Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke